van Vimexx op 09-07-2018
Voor mensen uit de informatietechnologie zal Perl geen onbekende taal zijn. Perl is een programmeertaal, die in 1987 ontwikkeld werd door Larry Wall. Het staat voor Practical Extraction and Report Language. Larry Wall was een Amerikaanse softwareontwikkelaar en ontwikkelde onder meer de patch, waarmee het mogelijk werd om veranderingen in de gegevens of broncode van programma’s en websites aan te brengen. Perl bevat eigenschappen van de programmeertaal C en verschillende UNIX-scripttalen, zoals sh, sed en awk.
Hoe kan ik Perl gebruiken?
Perl is open source, wat betekent dat iedereen Perl kan gebruiken. De programmeertaal is uitgebracht onder de Artistic License en GPL. Standaard wordt Perl op UNIX-systemen geïnstalleerd, waarvan Linux het beste voorbeeld is. Vanuit de terminal van deze systemen is het mogelijk om commando’s in Perl op te geven. Met deze commando’s is het vervolgens mogelijk om bijvoorbeeld een bestandsformaat aan te passen, om regels uit het bestand te tonen in de terminal, enzovoorts. Ook voor het gebruik van Perl op machines met Windows biedt de programmeertaal versies.
Mogelijkheden van programmeertaal Perl
Vaak wordt Perl als een vervanger gezien voor de traditionele UNIX-shell-scripts, die in het zogenaamde sh geschreven worden. Daarbij is hiermee alles mogelijk, waarvoor men voorheen een programma in de programmeertaal C moest schrijven. Voor programmeurs kunnen deze UNIX-shell-scripts en Perl dus veel zaken makkelijker maken! Niet voor niets wordt deze programmeertaal vaak vergeleken met een Zwitsers zakmes. Je kunt hier immers ook meer mee, dan enkel het snijden van voorwerpen.
Wat zijn de toepassingen van Perl in de praktijk?
Perl wordt voornamelijk gebruikt als vervanger van de shell-scripts, bij bijvoorbeeld het automatiseren van taken in het beheer van systemen. Ook kan Perl worden ingezet voor het bewerken van bestanden als HTML- en XML-documenten. Met name in de bio-informatica wordt deze programmeertaal veel ingezet. Voorheen werd Perl ook gebruikt voor het opzetten van dynamische websites. Hier werd Perl na de jaren 90 echter verstoten door programmeertaal PHP. Het is onder meer mogelijk om object georiënteerd te programmeren met Perl.
Meer leren over programmeertaal Perl
Om zelf Perl te kunnen gebruiken is enige basiskennis over programmeertalen noodzakelijk. Er zijn verschillende boeken die stapsgewijs uitleggen hoe Perl gebruikt kan worden. Bekende voorbeelden van deze boeken zijn onder meer Learning Perl, Intermediate Perl, Mastering Perl en Programma Perl. Deze boeken werden uitgebracht door de uitgever waar Larry Wall zelf werkzaam was, namelijk O’Reilly.
Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!