Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 02-05-2018

Voor je aan de slag gaat met de ontwikkeling van je website, kies je eerst een CMS (Content Management Systeem) voor je online visitekaartje. Het is erg belangrijk het juiste CMS te kiezen voor je website. Heb je jouw site eenmaal in een bepaald CMS gebouwd, dan is overstappen namelijk niet meer zo gemakkelijk. Maar hoe kies je het juiste CMS voor je website? Dat lees je op deze pagina.

 

Zo beschrijven we in dit artikel vijf stappen die je kunt volgen om het beste CMS voor jouw website te kiezen. Volg je alle stappen in onderstaande alinea’s, dan maak je gegarandeerd een goede keuze voor het CMS van jouw site.

 

Stap 1: bepaal je doel

Wat wil je precies met het CMS van je website doen? Bepaal voor jezelf wat het doel is van je website en aan welke eisen jouw CMS moet voldoen, om dit doel te kunnen bereiken. Hoe belangrijk is personalisatie bijvoorbeeld voor jou? En hoe belangrijk is het dat jouw website een responsive design heeft? Door je doel te bepalen en vervolgens een eisenlijstje op te stellen voor het CMS van je site, is de kans groter dat je de juiste keuze maakt.

 

Stap 2: check de gebruiksvriendelijkheid

Het is fijn als een CMS tientallen functies heeft, maar het systeem van je website moet wel gebruiksvriendelijk zijn. Zeker als je voor het eerst een website gaat maken en/of beheren, is het belangrijk een gebruiksvriendelijk CMS te kiezen voor je site.

 

Je kunt de gebruiksvriendelijkheid van een CMS checken door te kijken naar de interface van het CMS, maar ook door het systeem gewoon eens te testen. Lukt het direct om een bericht te plaatsen of een pagina te maken, zonder de handleiding van het CMS te lezen? Dan is het CMS gebruiksvriendelijk. Kom je er echt niet uit zonder een handleiding, dan kun je je afvragen of dit systeem wel iets voor jou is.

Stap 3: onderzoek de veiligheid

Veel mensen denken dat hackers zich alleen richten op de drukbezochte websites van de grote bedrijven. Dit is niet het geval. Ook kleine ondernemers kunnen het slachtoffer worden van hacking. Eén van de manieren om jezelf te beschermen tegen hackers, is door een veilig CMS te gebruiken voor je website.

 

Onderzoek daarom altijd de veiligheid van een CMS. Dit doe je door de volgende zaken onder de loep te nemen:

- De toegangsrestricties van het CMS: is het mogelijk om de toegang tot jouw website te beperken, bijvoorbeeld voor bepaalde IP-adressen of bepaalde netwerken?

- De gebruikersrechten van het CMS: is het mogelijk om verschillende gebruikersrollen in te stellen?

- De installatie van updates: worden updates automatisch geïnstalleerd of moet je dit handmatig doen?

 

Vervolgens onderzoek je de reputatie van een CMS, specifiek op het gebied van veiligheid. Hoe veilig vinden andere gebruikers dit CMS? En wat zeggen experts?

 

Stap 4: neem de klantenservice onder de loep

Er kan altijd iets fout gaan met je website. Als deze fout veroorzaakt wordt door het systeem van je site, moet je snel en eenvoudig contact op kunnen nemen met de klantenservice van het CMS. Daarom raden wij je aan om de klantenservice van een CMS eens goed onder de loep te nemen. Onderzoek niet alleen hoe je contact op kunt nemen met de klantenservice van het CMS, maar ook hoe lang het duurt voor je geholpen wordt. Je kunt bijvoorbeeld best een vraag stellen aan de klantenservice van het CMS, gewoon om eens te kijken hoe lang het duurt voor je antwoord krijgt.

 

Een goede manier om de klantvriendelijkheid van een CMS te onderzoeken, is door reviews van andere gebruikers te lezen. Lees je voornamelijk klachten over een slechte bereikbaarheid? Wees dan op je hoede. Kom je alleen positieve verhalen tegen over een geweldige service, dan weet je dat je goed zit bij dit specifieke CMS als het op klantvriendelijkheid aankomt.

 

Stap 5: onderzoek de zoekmachine vriendelijkheid

Het ene CMS is zoekmachine vriendelijker dan het andere CMS. Kies je een CMS dat jou niet optimaal ondersteunt op het gebied van SEO, dan is het veel moeilijker om hoog in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines terecht te komen. Daarom check je niet alleen de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid van een CMS, maar ook de zoekmachine vriendelijkheid.

 

Kijk bijvoorbeeld eens wat voor url’s een CMS opbouwt. Zijn dit lange of korte webadressen? Check ook of het mogelijk is teksten overzichtelijk in te delen in een CMS, met alinea’s en duidelijke koppen. Tot slot is het ook handig als je meta’s kunt maken in jouw CMS. Lukt dit niet in het systeem zelf, dan is er misschien een plugin die je kunt downloaden voor het maken van meta’s. Onderzoek dit goed en je weet zeker dat je een zoekmachine vriendelijk CMS kiest, voor optimale SEO.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -