van Vimexx op 20-07-2017
De meeste hostingproviders hebben betaalde hostingpakketten, ofwel webhosting waar je voor moet betalen. Ook zijn er hostingproviders die geen geld vragen voor hun hostingdiensten, maar op andere manieren hun geld verdienen. Word je klant bij een gratis hostingprovider, dan hoef je geen maandelijkse kosten voor jouw webhosting te betalen. Dit lijkt misschien interessant, maar toch is het gratis hosten van je website geen goed idee. Waarom je dit beter niet kunt doen, lees je op deze pagina.
Je krijgt reclame op je website
Jij hoeft niets te betalen voor de hosting van je website en dit betekent dat jouw hostingprovider niets aan jou als klant verdient. Natuurlijk wil de hostingprovider wel op een andere manier geld verdienen. Veel hostingproviders doen dit door reclame op de website van hun klanten te zetten. Dit betekent dat je niets hoeft te betalen voor de hosting van jouw website, maar dat er wel reclame op je site komt te staan. Dit is niet alleen storend, maar ziet er bovendien onprofessioneel uit.
Je website is langzaam en heeft veel storingen
De kwaliteit van een gratis hostingpakket is altijd lager dan de kwaliteit van een betaald hostingpakket. Dit merk je onder andere aan de snelheid van je website: een website met gratis hostingpakket is veel langzamer dan een website met betaalde hosting. Hier heb je zelf niet alleen last van, maar hebben de bezoekers van je website ook last van. Zij kunnen jouw website zelfs weg klikken, simpelweg omdat ze geen zin hebben om op een langzame webpagina te wachten. Daarnaast hebben websites met gratis hostingpakketten ook vaker storingen, waardoor ze een tijdje onbereikbaar zijn.
Je hebt te maken met beperkingen in het hostingpakket
Gratis hostingpakketten zijn niet alleen minder goed en betrouwbaar dan betaalde hostingpakketten, maar ze zijn ook minder uitgebreid. Je hoeft niets te betalen voor jouw webhosting, maar hier krijg je wel een beperkt hostingpakket voor terug. Dit betekent in de praktijk dat je minder dataverkeer kunt gebruiken op jouw website en/of dat je minder webruimte krijgt. Voor een eenvoudige website met een beperkt aantal pagina’s maakt dit niet zo veel uit, maar grotere websites hebben al snel niets meer aan een gratis hostingpakket. Een gratis hostingpakket is voor deze websites simpelweg niet toereikend.
Daar komt nog bij dat veel gratis hostingproviders niet alle programmeercodes ondersteunen. Dit betekent dat je bij het ontwikkelen van je website te maken kunt krijgen met beperkingen en problemen, simpelweg door het niet of niet helemaal ondersteunen van de gebruikte programmeertaal.
Je kunt je eigen domeinnaam niet kiezen
Tot slot heb je bij een gratis hostingpakket vaak minder vrijheid bij het kiezen van jouw domeinnaam. Je kunt je eigen domeinnaam wel kiezen, maar hier komt wel een lange url voor of achter te staan. In deze url staat dan de naam van de gratis hostingprovider, die op deze manier reclame maakt. Een langere domeinnaam is niet alleen lastiger te onthouden, maar ziet er ook minder professioneel uit. Een gratis hostingpakket kan dus zeker invloed hebben op de professionaliteit die jouw bedrijf online uitstraalt.